EKO Salva

Västra Granhed, Stalltorp

64197 Katrineholm

Sverige

Varukorg: 0

Total: SEK 0.00

Vetenskaplig Information för den vetgirige

220jpeg


Fakta är, att redan en 10 % kådsalva, är antimikrobiell mot ett brett spektrum av bakterier och svampar.

Hästens hud

Huden kallas ibland för kroppens största organ och upptar hos en normalstor häst cirka sex kvadratmeter. Huden består av den ytliga överhuden och den underliggande underhuden.

Hästens hud har flera uppgifter, som skydd mot omgivningen och för reglering av kroppens temperatur och vätskebalans.

I underhuden finns bindväv och hudmuskler, som kan röra överhuden till exempel när en fluga landar och irriterar hästen. Överhuden är stark, försedd med hår och körtlar av olika slag och innehåller känselorgan för tryck, beröring, smärta och temperatur.

Tjockleken på över- och underhud varierar på olika kroppsdelar beroende på rörlighet och mekanisk belastning. På särskilt utsatta ställen, till exempel armbågs- och hasspetsarna är huden tjockare.

Huden har flera mycket viktiga funktioner. Bland annat ska den fungera som skydd för kroppens inre organ och delta i regleringen av värme- och vätskebalans. Skador i huden, exempelvis ett sår, gör att dessa funktioner störs, så infektionsämnen kan komma in i kroppen. Hästens hårbeklädnad är indelat i täckhår, skyddshår, känselhår och ullhår. Täckhåren är den egentliga hårfällen medan de grövre skyddshåren är pannlugg, man, svans och hovskägg. Långa känselhår finns kring näsöppningar och ögon. Ullhåren finns hos föl och hos äldre hästar i kallt klimat. 

Källa: Göran Dalin, SLU 2014-01-29


Hunden och kattens hud

Huden reagerar på värme, kyla, beröring, tryck och smärta och utgör tillsammans med pälsen cirka 12 % av en vuxen hunds vikt. Det är mycket vanligt med hudåkommor, vilka kan ta sig uttryck i klåda, håravfall, infektioner (pyodermi), mjäll, sårskorpor eller rodnader.

När det gäller hundar är dessa problem orsaken till 25 % av veterinärbesöken. Symtomen kan ha många möjliga orsaker. De kan vara lokala eller spegla generella problem som allergier eller rubbningar i ämnesomsättningen. För att ställa rätt diagnos och inleda bästa möjliga behandling är det därför viktigt att vid problem alltid låta en veterinär undersöka djuret.

  • Den skyddar kroppen mot yttre påverkan såsom mikroorganismer, giftiga ämnen och mekanisk påfrestning samt förhindrar att kroppen förlorar vätska via huden.
  • Den bildar päls, morrhår och klor.
  • Den reglerar kroppstemperaturen via pälsen och blodkärlen.
  • Den är ett sinnesorgan som gör att djuret kan känna värme, kyla och smärta.

 Om den ständigt kliar och slickar sig är det viktigt att kontrollera det utsatta området noggrant. Tveka inte att kontakta veterinär om du känner dig osäker

Källa: Royal Canins hemsida.

-Produkt med huvudsaklig användning för djur