EKO Salva

Västra Granhed, Stalltorp

64197 Katrineholm

Sverige

Varukorg: 0

Total: SEK0.00
Vetenskapligt

220jpeg

Fakta är, att grankådsalva i olika former används, inom den öppna vården samt på sjukhus, för behandling av akuta och kroniska sår. Den finns läkemedelsregistrerad i form av både salva och droppar, av ett finskt företag. Här kan du läsa lite mer. Finland är lite av ett föregångsland när det gäller Grankådsalva och 2013 disputerades i ämnet på ett finskt universitet. Sammanfattade slutsatser i disputationen var bland annat:

  • Ren kåda från gran och 10 % kådsalva, som tillverkas från detta, är antimikrobiella mot ett brett spektrum av bakterier och svampar. Hartssyrorna i grankåda står för de antimikrobiella egenskaperna. Kådan har även positiva influenser på mekanismer som spelar en roll i sårläkning och hudregenerering. Kådans lignaner, ett slags hormonliknande ämne, främjar bildandet av ny hud.

Läs disputationen här     https://helda.helsinki.fi/handle/10138/39074

Värt att veta: 10% grankådsalva säljes på Svenska apotek numera för över 9 000 sek per kilo. (20gr för 199:-)

Är detta möjligt? Klicka här för att se själv

Bäst att vara tydlig här. Vår grankådsalva är inte läkemedelsregistrerad.

Våra salvor tillverkas främst för djur. Vår verksamhet är registrerad hos svenska kemikalieinspektionen.

Skapligt

Sedan urminnes tider har Grankåda använts i Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Grankåda har tuggats i Sverige sedan stenåldern för 8000 år sedan och ansågs vara den bästa för sår. I början av 1900-talet samlade man fortfarande kåda systematiskt i Frankrike - detta "burgundiska beck" hade mycket högt anseende. Så har man i litteraturen kallat grankåda i Sverige till in på 1900-talet. I Småland var denna salva ett begrepp och har flitigt använts av glasblåsare att läka brännskador. Salvan var känd som"Glasblåsarsalva". Grankåda fanns upptagen i lokala farmakopéer (handbok om tillredning av läkemedel) innan Sverige fick en nationell sådan, 1775.  Grankåda fanns ofta att få på apotek vid den tiden.

Läs mer om Grankådans fördelar på denna webbsida 

Grankåda är granens eget skydd mot svamp och andra sjukdomar. När en skada uppstår i stammen, väller kådan fram och täpper till "såret", vilket gör att rötan hålls borta och trädet kan fortsätta leva och växa. Den rena kådan är både bakteriedödande, bakteriehämmande och antiseptisk.

Ps. Det ingår inte i allemansrätten att samla grankåda.

Informativt klipp om Grankådsalva på Youtube

https://www.youtube.com/watch?v=NxyeONoXQl4